Wat kost een huwelijksfotograaf

Proficiat! Verloofd... Het dromen van jullie perfecte huwelijksfeest kan beginnen. Uiteraard hoort de perfecte huwelijksfotograaf daar ook bij. Maar wat kost een huwelijksfotograaf nu eigenlijk? Hoe kunnen jullie de prijzen vergelijken? Op wat moeten jullie letten? Hier is alvast een beetje advies.

DE PRIJS

De gemiddelde prijs van een huwelijksfotograaf in Vlaanderen ligt tussen € 75 euro en € 175 euro per uur. In 2024 varieert de prijs van een huwelijksreportage van € 1000 tot € 3000 euro. De prijzen hangen sterk af van het aantal gewenste uren, en het wel of niet nemen van een trouwalbum. Maar ook de keuze van fotograaf maakt het verschil. De meeste koppels kijken daarom eerst naar de prijzen. Maar laat jullie niet alleen leiden door de prijzen. Jullie willen ook dat jullie grote dag op de beste manier wordt vastgelegd. De stijl is dus zeker minstens zo belangrijk.

DE STIJL

Iedereen kan foto's maken. Zoals iedereen ook kan schrijven. Maar dat maakt je nog geen echte schrijver. Huwelijksfotografie is net als schrijven, een ambacht dat talent, een goede opleiding, de juiste vakkennis en een berg ervaring vereist. Vergeet bovendien niet: jullie huwelijksfotograaf is uniek. Elke fotograaf heeft zijn eigen stijl. Jullie kopen zijn of haar persoonlijk werk en visie zoals bij elke andere kunstenaar.

Vraag aan 10 fotografen om een bruid te fotograferen en je krijgt 10 compleet andere foto's.

WAT KRIJG JE VOOR JE GELD

Het is moeilijk om de prijzen van de verschillende trouwfotografen te vergelijken. Daarom is het handig om deze checklist even te overlopen.

 • Hoe lang is de huwelijksfotograaf aanwezig op jullie feest? 
 • Wat kost een extra uur?
 • Zijn de verplaatsingskosten inbegrepen?
 • Hoe krijgen jullie de foto's?
 • Biedt de fotograaf trouwalbums aan?
 • Zijn er extra kosten?

Goedkope fotografen zijn meestal hobbyisten, beginners of studenten. Ze missen vaak de ervaring, de know how en het topmateriaal van een professional.

2 HUWELIJKSFOTOGRAFEN

2 fotografen voor de prijs van 1. Het klinkt goed. Maar zelden heb je een 2de fotograaf nodig. Soms doet een 2de fotograaf zelfs meer kwaad dan goed: het is verwarrend voor de genodigden omdat ze niet weten naar welke lens eerst te kijken en bovendien lopen de fotografen soms in elkaars weg of staan ze in elkaars beeld. En vergeet niet: jullie betalen er uiteindelijk wel voor. Als jullie meer dan 250 genodigden op de foto wensen, of op een extreme locatie trouwen, is het vanzelfsprekend dat er een tweede professional meekomt. Dit kunnen jullie best bespreken bij een eerste kennismaking met jullie huwelijksfotograaf.

TROUWALBUMS

Zoals jullie waarschijnlijk zelf al gemerkt hebben bij het zoeken naar de juiste huwelijksfotograaf, bieden veel trouwfotografen weinig aandacht aan trouwalbums. Of erger nog: ze bieden helemaal geen trouwalbums aan. Nochtans is jullie trouwalbum de ambassadeur van jullie huwelijk. Let dus ook op de trouwalbums bij het kiezen van jullie fotograaf. Bovendien zijn de professionele albums op geen enkel vlak te vergelijken met de albums die jullie op sommige sites zelf kunnen maken. Persoonlijk hou ik niet van half werk. Als ik een trouwalbum maak is het the real thing. De luxe trouwalbums die ik voor mijn klanten maak, overstijgen dan ook de hoogste standaards.

DE NABEWERKING 

Gemiddeld besteed ik zo'n 1,5 dag tijd aan de nabewerking van jullie huwelijksreportage. Die tijd is nodig om de trouwfoto's uit te selecteren en grondig te bewerken. Nabewerking is nogal een rekbaar begrip: je kan de foto's allemaal tegelijk door één filter sleuren (Lightroom), wat je geen 5 minuten tijd kost. Of je kan foto per foto bewerken in Photoshop. Dat laatste is behoorlijk tijdrovend, maar dan zijn de foto's wel stuk voor stuk optimaal bewerkt. Zelf wil ik altijd het beste uit de foto's halen. Daarom kies ik voor het laatste.

Benieuwd naar hoe ik mijn foto's bewerk?

Wat Kost Een Huwelijksfotograaf 07

DON'T: BESPAREN OP JE HUWELIJKSFOTOGRAAF

Jullie zullen altijd huwelijksfotografen vinden die goedkoper zijn, maar enkel een ervaren professional kan de sfeer en het gevoel van jullie grote dag zo vastleggen, dat jullie voor de rest van jullie leven jullie huwelijksfeest echt herbeleven als jullie de foto's zien. Willen jullie toch besparen? Neem een huwelijksreportage zonder trouwalbum. Een professioneel trouwalbum laten maken kunnen jullie achteraf nog, wanneer jullie terug over voldoende budget beschikken. Maar voor de perfecte huwelijksfoto's hebben jullie maar één kans. Verknoei ze niet!

Dit horrorverhaal willen jullie echt niet meemaken:

CHECK JULLIE HUWELIJKSFOTOGRAAF

Op jullie grote dag is het ontzettend belangrijk om met de juiste fotograaf in zee te gaan. Stel dus zeker deze vragen:

 • Heeft de fotograaf leuke ideeën en de stijl die jullie zoeken?
 • Hoeveel ervaring heeft de huwelijksfotograaf? 
 • Is de fotograaf een full time professional? 
 • Heeft de fotograaf goede reviews van echte koppels?
 • Reageert de fotograaf snel op jullie mails en vragen?
 • Is hij of zij naast fotograaf ook een aangename persoon?

En misschien wel de belangrijkste vraag: hebben jullie een goed gevoel bij de fotograaf? Tenslotte laat je hem of haar toe in een belangrijke en intieme dag in jullie leven.

Ontdek hier wat andere koppels belangrijk vonden bij hun keuze: