Hoe worden jullie trouwfoto's bewerkt?

Hoe worden jullie trouwfoto's bewerkt? Elke huwelijksfotograaf belooft steevast dat alle trouwfoto's worden bewerkt. Dat kan afhankelijk van de fotograaf wel eens verschillen. Gemiddeld besteed ik 1,5 dag aan het afwerken van jullie trouwfoto's. Die tijd heb ik nodig om de trouwfoto's uit te selecteren en grondig te bewerken. Zo ben ik zeker dat ik jullie herinneringen op zijn mooist heb vastgelegd. Vergelijk het met een goede song. Een goede song blijft een goede song, ook al is die in een garage opgenomen. Maar het wordt pas echt iets als je ermee naar een studio wandelt. Post-productie, of nabewerking heet zoiets.

01 Before

WAT IS NABEWERKING

Nabewerking is helaas een rekbaar begrip: je kan de foto's allemaal tegelijk door één filter sleuren (Lightroom), wat je geen 5 minuten tijd kost. Of je kan foto per foto bewerken in Photoshop. Dat laatste is behoorlijk tijdrovend, maar dan zijn de foto's wel stuk voor stuk optimaal bewerkt. Het is een beetje zoals jullie huis laten kuisen. Wordt jullie huis van kop tot teen proper gemaakt? Of komen ze enkel even vluchtig langs met de stofzuiger? Persoonlijk wil ik altijd alles uit de foto halen dat erin zit. Daarom bewerk ik ze stuk per stuk met Photoshop.

02 De Beste Trouwfoto

TROUWFOTO'S OP MAGAZINE NIVEAU

Photoshop dient niet om de fouten van een fotograaf te corrigeren/camoufleren. Het progamma is gemaakt om jullie trouwfoto's te perfectioneren. Als huwelijksfotograaf is het mijn ultiem doel om jullie trouwfoto's op hetzelfde niveau te krijgen als dat van magazines of high-end fotoshoots. Dat vraagt veel tijd maar het zou zonde zijn om zo'n belangrijke (en dure) dag niet tot op het einde perfect af te werken. Zelfs de zon kan ik toevoegen. Alles is goed om jullie te laten stralen!

03 Before

BEFORE / AFTER

Als het goed gedaan is, zie je het niet. Maar als het slecht of overdreven gedaan is, ziet iedereen het onmiddellijk. Net zoals make-up, is nabewerking van foto's een ondankbare job. Als ik op een huwelijksfeest op mijn laptop een overzicht laat zien van de onbewerkte beelden, krijg ik vaak de vraag: "Wat moet je hier nu nog aan bewerken?" Veel. Het is zoals een nieuw huis. Al woon je in de beste villa, het wordt pas een thuis, als het geverfd, mooi verlicht en ingericht is.

04 De Beste Trouwfoto

GEEN 'STANDAARD' FILTER

Elk koppel is uniek. Elk huwelijk dus ook. Ik zoek bij elk koppel opnieuw naar een 'look & feel' die bij hun past. Daarin probeer ik me te onderscheiden van fotografen die steeds dezelfde 'standaard' filter op al hun foto's toepassen. Waarom zou je ook altijd hetzelfde doen? Daar wordt toch niemand beter van. Zoals jullie zien is de nabewerking een belangrijk onderdeel van jullie reportage. Hieronder kunnen jullie nog meer te weten komen over jullie huwelijksfotograaf en zijn werkwijze.

De 10 belangrijkste vragen aan jullie huwelijksfotograaf?