Hoe kies je de perfecte huwelijksfotograaf

Hoe kies je de perfecte huwelijksfotograaf? Die vraag wordt vaak gesteld online. Waarschijnlijk hebben jullie al behoorlijk wat fotografen gezocht op GoogleFacebook, TikTok of Instagram. Ondertussen hebben jullie zeker al een lijstje met favorieten. Let zeker op volgende punten bij het kiezen van jullie trouwfotograaf:

DE STIJL

De eerste opmerking die ik als huwelijksfotograaf meestal hoor is: "we staan niet graag op foto" of "we houden niet van geposeerde foto's". Als fotograaf ben ik zeker geen fan van gemaakte of geposeerde foto's (lees: ongemakkelijke foto's). Maar uiteraard kan je als fotograaf niet gewoon afwachten tot het perfecte beeld passeert. Een balans vinden tussen assertief zijn om de beelden te maken die je zeker nodig hebt, maar ook de dingen spontaan laten gebeuren, is hierbij van groot belang.

Check gerust mijn portfolio en laat jullie overtuigen.

WAT KRIJG JE VOOR JE GELD

Het is moeilijk om de prijzen van de verschillende trouwfotografen te vergelijken. Daarom is het handig om deze checklist even te overlopen.

 • Hoe lang is de huwelijksfotograaf aanwezig op jullie feest? 
 • Wat kost een extra uur?
 • Zijn de verplaatsingskosten inbegrepen?
 • Hoe krijgen jullie de foto's?
 • Biedt de fotograaf trouwalbums aan?
 • Zijn er extra kosten?

Goedkope fotografen zijn meestal hobbyisten, beginners of studenten. Ze missen vaak de ervaring, de know how en het topmateriaal van een professional.

Perfecte Huwelijksfotograaf 03

2 HUWELIJKSFOTOGRAFEN

2 fotografen voor de prijs van 1. Het klinkt goed. Maar zelden heb je een 2de fotograaf nodig. Soms doet een 2de fotograaf zelfs meer kwaad dan goed: het is verwarrend voor de genodigden omdat ze niet weten naar welke lens eerst te kijken en bovendien lopen de fotografen soms in elkaars weg of staan ze in elkaars beeld. En vergeet niet: jullie betalen er uiteindelijk wel voor. Als jullie meer dan 250 genodigden op de foto wensen, of op een extreme locatie trouwen, is het vanzelfsprekend dat er een tweede professional meekomt. Dit kunnen jullie best bespreken bij een eerste kennismaking met jullie huwelijksfotograaf.

TROUWALBUMS

Zoals jullie waarschijnlijk zelf al gemerkt hebben bij het zoeken naar de juiste huwelijksfotograaf, bieden veel trouwfotografen weinig aandacht aan trouwalbums. Of erger nog: ze bieden helemaal geen trouwalbums aan. Nochtans is jullie trouwalbum de ambassadeur van jullie huwelijk. Let dus ook op de trouwalbums bij het kiezen van jullie fotograaf. Bovendien zijn de professionele albums op geen enkel vlak te vergelijken met de albums die jullie op sommige sites zelf kunnen maken. Persoonlijk hou ik niet van half werk. Als ik een trouwalbum maak is het the real thing. De luxe trouwalbums die ik voor mijn klanten maak, overstijgen dan ook de hoogste standaards.

DE NABEWERKING 

Gemiddeld besteed ik zo'n 1,5 dag tijd aan de nabewerking van jullie huwelijksreportage. Die tijd is nodig om de trouwfoto's uit te selecteren en grondig te bewerken. Nabewerking is nogal een rekbaar begrip: je kan de foto's allemaal tegelijk door één filter sleuren (Lightroom), wat je geen 5 minuten tijd kost. Of je kan foto per foto bewerken in Photoshop. Dat laatste is behoorlijk tijdrovend, maar dan zijn de foto's wel stuk voor stuk optimaal bewerkt. Zelf wil ik altijd het beste uit de foto's halen. Daarom kies ik voor het laatste.

Benieuwd naar hoe ik mijn foto's bewerk?

WAT VONDEN ANDEREN

Helaas hoor ik vaak op bruiloften dat sommige koppels spijt hadden dat ze geen 'echte' trouwfotograaf genomen hadden, maar een kennis of iemand uit de familie. Of dat ze een slechte of onbetrouwbare fotograaf gekozen hadden. Dat is verschrikkelijk om te horen. Want helaas kan je een huwelijksfeest niet overdoen. Check dus jullie fotograaf en lees dus zeker de reviews en referenties die jullie online vinden. Kijk ook of het echte reviews zijn over echte huwelijken. Op mijn pagina met reviews vinden jullie onder de review de knop naar de desbetreffende reportage. Eerlijk en transparant.

Benieuwd naar wat andere koppels vonden? Oordeel zelf.

WAT VINDEN JULLIE

Op jullie grote dag is het ontzettend belangrijk om met een fotograaf in zee te gaan die heb best bij jullie past? Stel dus zeker deze vragen:

 • Heeft de fotograaf leuke ideeën en de stijl die jullie zoeken?
 • Heeft de huwelijksfotograaf veel ervaring? 
 • Komt de fotograaf professioneel over? 
 • Heeft de fotograaf goede reviews van echte koppels?
 • Reageert de fotograaf snel op jullie mails en vragen?
 • Is hij of zij naast fotograaf ook een aangename persoon?

En misschien wel de belangrijkste vraag: hebben jullie een goed gevoel bij de fotograaf? Tenslotte laat je hem of haar toe in een belangrijke en intieme dag in jullie leven.

Hebben jullie nog meer interesse gekregen?