Hoe kies je de perfecte huwelijksfotograaf?

Proficiat! Jullie zijn verloofd. Het dromen van het perfecte huwelijksfeest kan beginnen. Uiteraard hoort de perfecte huwelijksfotograaf daar ook bij. Maar hoe kies je de perfecte huwelijksfotograaf? Waarschijnlijk hebben jullie al behoorlijk wat fotografen gezocht op Google, Facebook of Instagram. Waarschijnlijk hebben jullie al een lijstje met favorieten. Maar hoe moeten jullie deze trouwfotografen nu verder filteren? Hoe kunnen jullie ze vergelijken? En op wat moeten jullie letten?

Perfecte Huwelijksfotograaf 01

KIES EERST DE STIJL

Een huwelijksreportage kost in Vlaanderen tussen de 700 en de 2500 euro. Dat is zo'n 5 á 10% van het volledige budget van een gemiddeld huwelijksfeest. Dat is een behoorlijke hap uit het budget. Terecht kijken de meeste koppels dus eerst naar de prijs, maar laat jullie niet misleiden. Jullie willen ook dat jullie grote dag op de beste manier wordt vastgelegd.

Huwelijksfotografie is een ambacht dat een goede opleiding, de juiste vakkennis en een berg ervaring vereist. Maar wat mensen vaak vergeten: jullie huwelijksfotograaf is uniek. Elke fotograaf heeft zijn eigen stijl. Eigenlijk kopen jullie zijn of haar persoonlijk werk & visie zoals bij elke andere kunstenaar.

Vraag aan 10 fotografen om een bruid te fotograferen en je krijgt 10 compleet andere foto's. 

Kies dus een fotograaf die perfect in lijn ligt met de stijl van jullie huwelijk.

Perfecte Huwelijksfotograaf 02

WAT KRIJG JE VOOR JE GELD

Vaak is het moeilijk om de prijzen te vergelijken. Elke huwelijksfotograaf heeft zo zijn eigen logica. Het is handig om deze checklist even te overlopen.

 • Wat is er allemaal in de prijs begrepen?
 • Hoe krijg je de foto's? (lage of hoge resolutie?)
 • Zijn de verplaatsingskosten inbegrepen?
 • Hoe lang is de huwelijksfotograaf aanwezig op jullie feest? 
 • Wat kost een extra uur?
 • Hoeveel uren worden besteed aan de nabewerking? 
 • Zijn er extra kosten?

Goedkope fotografen zijn meestal amateurs of liefhebbers, ze missen vaak de ervaring en know how van een professional.

Logo Bruidsfoto Award 2014

WIE IS JULLIE HUWELIJKSFOTOGRAAF


 • Heeft de fotograaf leuke ideeën en de stijl die jullie zoeken?
 • Hoeveel ervaring heeft de huwelijksfotograaf? 
 • Is de fotograaf een full time professional? 
 • Heeft de fotograaf awards gewonnen? 
 • Hoe populair is jullie huwelijksfotograaf? 

En misschien wel de belangrijkste vraag: hebben jullie een goed gevoel bij de fotograaf? Tenslotte laat je hem of haar toe in een belangrijke en intieme dag in jullie leven.

Luxe Trouwalbums 02

GRATIS ALBUM

Veel huwelijksfotografen bieden een gratis album aan. Vaak is dit een klein album met een beperkt aantal bladen. Dikwijls kunnen jullie niet eens kiezen welke foto's jullie erin willen. En voor het echte album moeten jullie meestal bijbetalen. 

Gratis bestaat niet, vaak is het een klein boekje om jullie te overhalen.

Persoonlijk hou ik niet van half werk. Als ik een album maak is het the real thing. De albums van Mijntrouwfoto.be overstijgen de hoogste standaards. Daarom kiezen 9 op de 10 koppels dan ook voor een trouwalbum.

Perfecte Huwelijksfotograaf 05

DE NABEWERKING 

Gemiddeld besteedt een huwelijksfotograaf zo'n 1,5 dag aan het afwerken van jullie huwelijksreportage. Die tijd is nodig om de trouwfoto's uit te selecteren en te bewerken. 

Let op met de beloofde nabewerking.

Nabewerking is nogal een rekbaar begrip: je kan de foto's allemaal tegelijk door één filter sleuren (Lightroom), wat je geen 5 minuten tijd kost, of je kan foto per foto bewerken in Photoshop. Dat laatste is behoorlijk tijdrovend, maar dan zijn de foto's wel stuk voor stuk optimaal bewerkt. Het is een beetje zoals jullie huis laten kuisen. Wordt jullie huis van kop tot teen proper gemaakt? Of komen ze enkel even vluchtig langs met de stofzuiger?

Perfecte Huwelijksfotograaf 06

DON'T: BESPAREN OP JE HUWELIJKSFOTOGRAAF

Uiteraard vinden jullie steeds huwelijksfotografen die goedkoper zijn, maar enkel een professional kan de sfeer en het gevoel van jullie grote dag zo vastleggen dat jullie voor de rest van jullie leven jullie huwelijksfeest herbeleven, als jullie de foto's zien.

Stel dat je een boek over jezelf zou laten schrijven, zou je dan zomaar iemand kiezen? Of een schrijver die je graag leest? 

Willen jullie toch besparen? Maak dan bijvoorbeeld zelf jullie trouwalbum. Albums of prints maken kunnen jullie achteraf altijd nog. Maar voor de juiste huwelijksfoto's hebben jullie maar één kans.

Dit horrorverhaal willen jullie echt niet meemaken: