Hoe kies je de perfecte huwelijksfotograaf

Proficiat! Jullie zijn verloofd. Het dromen van het perfecte huwelijksfeest kan beginnen. Uiteraard hoort de perfecte huwelijksfotograaf daar ook bij. Maar hoe kies je de perfecte huwelijksfotograaf nu eigenlijk? Waarschijnlijk hebben jullie al behoorlijk wat fotografen gezocht op GoogleFacebook of Instagram. Ondertussen hebben jullie zeker al een lijstje met favorieten. Maar hoe kunnen jullie ze vergelijken? Op wat moeten jullie letten?

KIES EERST DE STIJL

Een huwelijksreportage kost in Vlaanderen tussen de € 800 euro en de € 3000 euro. Dat is zo'n 5 á 10% van het volledige budget van een gemiddeld huwelijksfeest en een behoorlijke hap uit het budget. De meeste koppels kijken dus eerst naar de prijs. Maar laat jullie niet misleiden, jullie willen ook dat jullie grote dag op de beste manier wordt vastgelegd. De stijl is dus zeker een belangrijk aandachtspunt. 

Huwelijksfotografie is een ambacht dat een goede opleiding, de juiste vakkennis en een berg ervaring vereist. En vergeet niet: jullie huwelijksfotograaf is uniek. Elke fotograaf heeft zijn eigen stijl. Jullie kopen zijn of haar persoonlijk werk en visie zoals bij elke andere kunstenaar.

Vraag aan 10 fotografen om een bruid te fotograferen en je krijgt 10 compleet andere foto's. 

WAT KRIJG JE VOOR JE GELD

Het is moeilijk om prijzen te vergelijken. Een huwelijksfotograaf kost in Vlaanderen tussen de € 75 euro en € 175 euro per uur, nabewerking inbegrepen. Maar elke huwelijksfotograaf hanteert hierbij zo zijn eigen logica. Het is handig om deze checklist even te overlopen.

 • Wat is er allemaal in de prijs begrepen?
 • Hoe krijg je de foto's?
 • Zijn de verplaatsingskosten inbegrepen?
 • Hoe lang is de huwelijksfotograaf aanwezig op jullie feest? 
 • Wat kost een extra uur?
 • Met welk materiaal wordt er gewerkt? Semi-pro of pro?
 • Hoeveel uren worden er besteed aan de nabewerking? 
 • Zijn er extra kosten?
 • Is er een goede opvolging?

Goedkope fotografen zijn meestal hobbyisten, beginners of studenten. Ze missen vaak de ervaring, de know how en het topmateriaal van een professional.

Perfecte Huwelijksfotograaf 04

2 HUWELIJKSFOTOGRAFEN

Het klinkt goed: 2 fotografen voor de prijs van 1. Maar zelden heb je een 2de fotograaf nodig. Soms doet een 2de fotograaf zelfs meer kwaad dan goed: het is verwarrend voor de genodigden omdat ze niet weten naar welke lens eerst te kijken en bovendien lopen de fotografen soms in elkaars weg of staan ze in elkaars beeld. En vergeet niet: jullie betalen er wel voor.

Dikwijls zijn de 'we komen met 2 fotografen' een koppel en hanteren ze die formule tegen de eenzaamheid. Zelden biedt dit een meerwaarde.

Als jullie meer dan 250 genodigden op foto wensen of op een extreme locatie trouwen, spreekt het uiteraard wel voor zich dat er een tweede professional meekomt. Dit kunnen jullie best bespreken bij een eerste kennismaking met jullie huwelijksfotograaf.

TROUWALBUMS

Zoals jullie waarschijnlijk zelf al gemerkt hebben bij het zoeken naar de juiste huwelijksfotograaf, bieden veel huwelijksfotografen weinig aandacht aan trouwalbums. Of erger nog: ze bieden helemaal geen trouwalbums aan. Nochtans is jullie trouwalbum de ambassadeur van jullie huwelijk. Let dus ook op de trouwalbums bij het kiezen van jullie fotograaf.

9 op de 10 koppels willen een trouwalbum. Een vanzelfsprekende keuze: een album is tijdloos en fysiek. Het is de eye-catcher van jullie huwelijksfeest.

Bovendien zijn de professionele albums op geen enkel vlak te vergelijken met de albums die jullie op sommige sites zelf kunnen maken. Persoonlijk hou ik niet van half werk. Als ik een album maak is het the real thing. De trouwalbums van Mijntrouwfoto.be overstijgen dan ook de hoogste standaards.

DE NABEWERKING 

Gemiddeld besteed ik zo'n 1,5 dag tijd aan de nabewerking van jullie huwelijksreportage. Die tijd is nodig om de trouwfoto's uit te selecteren en grondig te bewerken. 

Let op met de beloofde nabewerking!

Nabewerking is nogal een rekbaar begrip: je kan de foto's allemaal tegelijk door één filter sleuren (Lightroom), wat je geen 5 minuten tijd kost. Of je kan foto per foto bewerken in Photoshop. Dat laatste is behoorlijk tijdrovend, maar dan zijn de foto's wel stuk voor stuk optimaal bewerkt. Zelf wil ik altijd het beste uit de foto's halen. Daarom kies ik voor het laatste.

DON'T: BESPAREN OP JE HUWELIJKSFOTOGRAAF

Jullie zullen altijd huwelijksfotografen vinden die goedkoper zijn, maar enkel een ervaren professional kan de sfeer en het gevoel van jullie grote dag zo vastleggen, dat jullie voor de rest van jullie leven jullie huwelijksfeest echt herbeleven als jullie de foto's zien.

Wat heb je aan een mooi trouwkleed als het lelijk op de foto staat?

Willen jullie toch besparen? Neem een huwelijksreportage zonder trouwalbum. Een professioneel trouwalbum laten maken of uitvergrotingen bestellen kunnen jullie achteraf nog, wanneer jullie terug over voldoende budget beschikken. Maar voor de perfecte huwelijksfoto's hebben jullie maar één kans. Verknoei ze niet!

Dit horrorverhaal willen jullie echt niet meemaken:

CHECK JULLIE HUWELIJKSFOTOGRAAF

Op jullie grote dag is het ontzettend belangrijk om met de juiste huwelijksfotograaf in zee te gaan. Stel dus zeker deze vragen:

 • Heeft de fotograaf leuke ideeën en de stijl die jullie zoeken?
 • Hoeveel ervaring heeft de huwelijksfotograaf? 
 • Is de fotograaf een full time professional?
 • Maakt de fotograaf ook trouwalbums?
 • Is hij of zij naast fotograaf ook een aangename persoon?

En misschien wel de belangrijkste vraag: hebben jullie een goed gevoel bij de fotograaf? Tenslotte laat je hem of haar toe in een belangrijke en intieme dag in jullie leven.

Ontdek hier wat andere koppels belangrijk vonden bij hun keuze: