10 Tips voor originele trouwfoto's

Originele trouwfoto's op de grote dag van jullie leven, het is iets waar de meeste koppels graag mee uitpakken. Maar wat is het geheim van een geslaagde én originele trouwreportage? Als professioneel huwelijksfotograaf geef ik jullie graag deze 10 tips om jullie trouwfoto's een originele knipoog te geven:

TIP 1:

WEES JEZELF

Ik moet bekennen: de origineelste ideeën komen dikwijls van het koppel zelf. Iedereen is uniek. Leg dus een link met jullie eigen leven. Waar hebben jullie elkaar leren kennen? Wat is jullie beroep? Wat zijn jullie hobby's? Hebben jullie favoriete plekjes? Zo'n vragen leiden tot originele en persoonlijke trouwfoto's. Misschien lijkt een voetbalveld op het eerste zicht niet de ideale plek voor een fotoshoot, maar zet zo'n locaties toch maar op jullie lijstje. Net als Eza & Philip zouden jullie verbaasd kunnen zijn van wat jullie huwelijksfotograaf allemaal kan met een beetje locatie en veel fantasie.

Benieuwd naar de trouwfoto's van Eza & Philip?

TIP 2:

MAAK HET JEZELF NIET TE MOEILIJK

Deze foto werd genomen voor de deur van het koppel. Voor hen was dit graanveld niets bijzonder. Het stond zeker niet op hun verlanglijstje. Het veld hoorde bij het alledaagse decor van hun huis. Voor mij als huwelijksfotograaf was dit graanveld een geschenk. Jullie hoeven het  jullie zelf niet te moeilijk te maken. Alweer, een professionele fotograaf kan met de meest eenvoudige achtergronden de mooiste beelden maken.

TIP 3:

KIJK VEEL TELEVISIE

Ik ben al een lange tijd actief in medialand als fotograaf en cameraman. Daar hebben we location hunters, die niet anders doen dan juiste locaties zoeken voor films, series of reclamespots. Willen jullie een middeleeuwse setting maar hebben jullie geen idee waar je zo'n decor kan maken of vinden? Ga naar Bokrijk. Zijn jullie fan van James Bond? Waarom dan geen trouwfoto's maken in een casino. Er zijn geen grenzen. Echt waar. Zelfs in een toilet kan je award winning foto's maken.

TIP 4:

DURF TE DROMEN

Zouden jullie graag trouwfoto's maken in een woestijn tussen de cactussen? Geen probleem, de plantentuin van Meise kan soelaas bieden. Verkiezen jullie eerder een fotoshoot tussen de olifanten in Afrika? Dan is een ticketje zoo van Antwerpen voldoende. Het is simpel. Begin met: "Als ik écht mocht dromen zou ik..." En zoek dan een haalbaar alternatief. Ik heb de goede gewoonte van dit uitvoerig te bespreken met het koppel. Vandaar dat ik iedereen ten sterkste een eerste (vrijblijvend) kennismakingsgesprek aanraad.

TIP 5:

KIES MEERDERE LOCATIES

Alles begint bij een goede locatie voor jullie trouwfoto's. Maar een locatie is niet altijd zo goed in het echt als in onze gedachten. Neem nu een mooie, oude, sfeervolle straat. Misschien zijn er wel stoorfactoren waar jullie op het eerste zicht niet aan denken: voorbijgangers, bushokjes, vuilbakken, affiches, graffiti etc. Daarom is het altijd verstandig meerdere locatie's te kiezen. Bovendien hebben jullie dan meer diversiteit in jullie trouwfoto's.

Hier zijn alvast 5 gouden tips voor het vinden een originele fotolocatie:

TIP 6:

MAAK EEN LIJSTJE

Ik ben een grote fan van lijstjes maken. De beste ideeën komen immers wanneer je er niet mee bezig bent. Rijden jullie ergens naartoe? Kijk dan goed rond. Voor jullie het weten hebben jullie enkele mooi fotolocaties in gedachten. Een goede fotolocatie prikkelt de fantasie en roept beelden op. Vul dit lijstje aan met jullie dromen, persoonlijke aanleidingen uit jullie leven en kijk TV. Zo hebben jullie in no time een lijstje met originele ideeën voor jullie trouwreportage.

Benieuwd naar wat andere koppels deden?

TIP 7:

NEEM VOLDOENDE TIJD

Voor een fotoshoot met jullie tweetjes voorzien jullie best 1,5 á 2 uur fototijd. Korter resulteert vaak in 'standaard' foto's. Langer dan 2,5 uur wordt al gauw vermoeiender dan jullie zouden denken. Bovendien heeft een goede fotograaf zijn beelden dan meestal wel gemaakt. Hou ook rekening met de eventuele tijd die jullie nodig hebben om jullie te verplaatsen van de ene locatie naar de andere. Tenslotte denken jullie best ook nog even aan dit: voor een fotograaf is dit business as usual, maar voor het koppel voor de lens is het doorgaans geen alledaagse gewoonte. Ga er dus maar vanuit dat jullie het eerste kwartiertje nog een beetje moeten wennen aan de camera.

TIP 8:

GO WITH THE FLOW

Zeker de helft van mijn portfolio zijn foto's die ik 'per ongeluk' gemaakt heb. Het is belangrijk om altijd een lijstje met de must haves of een goed plan te hebben, maar het is nog belangrijker om het los te laten en open te staan voor nieuwe ingevingen. Soms kom je als fotograaf de mooie beelden gewoon tegen. Je moet ze enkel willen zien. Daarom is huwelijksfotografie altijd boeiend. En daarom hou ik zo van fotografie: het blijft me verrassen. Maak jullie dus maar geen zorgen over de spontaniteit, die komt vanzelf, na de vrijheid.

Schoonheid is overal. Je moet ze enkel willen zien.

TIP 9:

GA VOOR IDEEËN, NIET VOOR FOTO'S

Een goede trouwfotograaf doet zoveel meer dan zomaar trouwfoto’s maken. Compositie, licht, gevoel voor esthetiek en timing voor het juiste moment zijn belangrijk. Maar nog belangrijker zijn ideeën en creativiteit. Foto’s moeten een verhaal vertellen. Jullie verhaal. Als fotograaf gaat het er niet enkel om dat je belangrijke momenten vastlegt, maar vooral hoe je ze vastlegt. Voor mij persoonlijk zijn deze woorden héél belangrijk als ik een huwelijk fotografeer: spontaan, speels, intiem, filmisch, details & emoties.

TIP 10:

NEEM DE JUISTE HUWELIJKSFOTOGRAAF

Huwelijksfotografie is een ambacht dat een goede opleiding, de juiste vakkennis en een berg ervaring vereist. Maar wat mensen vaak vergeten: jullie huwelijksfotograaf is uniek. Elke fotograaf heeft zijn eigen stijl. Eigenlijk kopen jullie zijn of haar persoonlijk werk & visie zoals bij elke andere kunstenaar.

Vraag aan 10 fotografen om een bruid te fotograferen en je krijgt 10 compleet andere foto's. 

Kies dus een fotograaf die perfect in lijn ligt met de stijl van jullie huwelijk.