De 10 belangrijkste vragen aan jullie huwelijksfotograaf

Yes! Jullie gaan trouwen... Een belangrijke dag in jullie leven. Deze 10 belangrijkste vragen moeten jullie dan zeker ook gesteld hebben aan jullie huwelijksfotograaf voor jullie bruiloft. Zo zijn jullie perfect voorbereid op jullie grote dag!

De Belangrijkste Huwelijksfotograaf 01

VRAAG 1:

HEBBEN WE EEN 2de FOTOGRAAF NODIG

Neen. Er is toch ook maar 1 bruid? Ik ben er persoonlijk geen fan van. Soms doet een 2de fotograaf zelfs meer kwaad dan goed: het is verwarrend voor de genodigden omdat ze niet weten naar welke lens eerst te kijken en bovendien lopen de fotografen soms in elkaars weg of staan ze in elkaars beeld. 

Meestal zijn de 'we komen met 2 fotografen' een koppel en hanteren ze die formule tegen de eenzaamheid. Zelden biedt dit een meerwaarde.

Als jullie meer dan 250 genodigden op foto wensen of op een extreme locatie trouwen, spreekt het voor uiteraard wel voor zich dat er een tweede professional meekomt. Dit kunnen jullie best bespreken bij een eerste kennismaking. 

VRAAG 2:

WANNEER KUNNEN WE ONZE FOTO'S VERWACHTEN

Tussen de 2 en de 6 weken na jullie huwelijk mogen jullie de afgewerkte reportage op USB stick verwachten. Daarna wordt jullie album ontworpen. Op jullie professionele trouwalbum kan ik moeilijk een vaste leveringstermijn zetten omdat het ontwerp een paar keer heen en weer gaat (tussen jullie en mij) en het eerst door jullie moet worden goedgekeurd voor we het kunnen laten maken.

Willen jullie meer weten over trouwalbums?

VRAAG 3:

WAT ALS HET SLECHT WEER IS

Eigenlijk bestaat er niet zoiets als 'slecht' weer. Tenzij extremen uiteraard. Zelfs in een mooie zomerse regenbui kan je romantische trouwfoto’s maken. En om heel eerlijk te zijn: ik heb vaker last van hittegolven dan van regenweer. Probeer bij 30 graden maar eens een uurtje foto's te maken met jullie trouwkleren aan. Het is dus altijd verstandig om een binnenlocatie te voorzien. Zo zijn jullie alvast voorbereid op alle weersomstandigheden op jullie huwelijksdag.

Kijk gerust wat andere koppels deden:

VRAAG 4:

WELK MOMENT VAN DE DAG IS HET BEST VOOR DE FOTOSHOOT

Jullie kunnen op elk moment van de dag de personal shoot plannen, maar er zijn enkele factoren waar jullie best ook rekening mee houden: 

  • Check het weer: als het op jullie dag zeer warm wordt is het misschien beter om niet in de volle middagzon foto’s te gaan maken. Een bruidegom heeft meestal een (warm) kostuum aan. 
  • Fotografen maken liefst foto’s in de schaduw, of bij avond of ochtendlicht. Hard licht (=felle zon) is niet flatterend: het zorgt voor harde slagschaduwen, harde contrasten en mensen knijpen vaak hun ogen dicht. 
  • Heeft de bruid een lang kleed of sleep? Dan moet jullie de shoot misschien na de ceremonie plannen als jullie niet het risico willen lopen dat het kleed door de shoot toch een beetje vuil wordt. 

Er bestaat niet echt een gouden regel. Elke huwelijk is anders. Het is wel handig om op voorhand met al deze en andere factoren rekening te houden bij het plannen van jullie personal shoot.

VRAAG 5:

HOEVEEL TIJD MOETEN VOORZIEN VOOR DE PERSONAL SHOOT

Probeer 1,5u à 2u fototijd te voorzien voor de personal shoot. Houd dus ook rekening met de bijkomende transporttijd die jullie nodig hebben om van de ene naar de andere trouwlocatie te gaan. Denk eraan dat een fotoshoot best intensief is, plan dus zeker een klein rustmomentje in na jullie shoot. Willen jullie graag helemaal voorbereid aan de personal shoot beginnen? Dan kunnen jullie best een verlovingsreportage nemen, zo zijn jullie al vertrouwd en hebben jullie al wat meer ervaring met de camera en de fotograaf.

De Belangrijkste Huwelijksfotograaf 06

VRAAG 6:

HEB JE EEN RESERVE CAMERA

Heeft de paus een bijbel? Elke professionele fotograaf heeft meestal meerdere camera's. Ik heb 2 camera's en koop steeds de laatste nieuwe modellen van de pro reeks van Nikon. Op dit moment werk ik met het vlaggenschip van Nikon: de Nikon D6. Voor studiowerk gebruik ik een Nikon D850. Daarbovenop beschik ik over een uitgebreid lichtgevoelig lenzengamma. Voor de veiligheid heb ik steeds de beide camera’s bij. Zo ben ik voorbereid op bijna alle omstandigheden en beperk ik de risico’s tot een minimum.

De Belangrijkste Huwelijksfotograaf 07

VRAAG 7:

MOETEN WE ETEN VOORZIEN

Het schijnt dat huwelijksfotografen mensen zijn :-) Best voorzien jullie dus een maaltijd als jullie fotograaf de hele dag voor jullie in de weer is. Plaats jullie fotograaf niet te ver weg, zodat hij/zij zeker geen belangrijke momenten (speeches, verrassingen etc.) mist tijdens het eten. Persoonlijk vraag ik ook altijd aan de koppels om een apart tafeltje + stopcontact te voorzien. Zo kan ik mijn foto's al back uppen op mijn laptop en eventueel al een kort overzichtje van de dag selecteren om aan jullie op de avond zelf te tonen.

VRAAG 8:

KUNNEN WE EEN HELE REPORTAGE ZIEN IN PLAATS VAN EEN PORTFOLIO

Uiteraard! Ik raad het jullie zelfs ten sterkste aan. Iedereen kan een website maken en er zijn beste trouwfoto's op tonen, maar wat is de echte performantie van jullie huwelijksfotograaf? Is hij/zij goed in alle  facetten van jullie huwelijksfeest? Bij een volledige reportage zien jullie de kwaliteiten van jullie huwelijksfotograaf vanaf het klaarmaken van de bruid tot en met de openingsdans.

Benieuwd naar een volledige reportage?

VRAAG 9:

HOE WORDEN ONZE TROUWFOTO'S BEWERKT

Nabewerking is nogal een rekbaar begrip: je kan de foto's allemaal tegelijk door één filter sleuren (Lightroom), wat je geen 5 minuten tijd kost. Of je kan foto per foto bewerken in Photoshop. Dat laatste is behoorlijk tijdrovend, maar dan zijn de foto's wel stuk voor stuk optimaal bewerkt. Persoonlijk wil ik altijd het beste uit de foto's halen. Daarom kies ik voor het laatste. Als huwelijksfotograaf is het mijn ultiem doel om jullie trouwfoto's op hetzelfde niveau te krijgen als dat van magazines of high-end fotoshoots.

De Belangrijkste Huwelijksfotograaf 10

VRAAG 10:

HOELANG OP VOORHAND MOETEN WE ONZE HUWELIJKSFOTOGRAAF VASTLEGGEN

Helaas moet ik elk jaar opnieuw verloofde koppels teleurstellen omdat ik dikwijls lang op voorhand volboekt ben. Er zijn ongeveer 52 zaterdagen in een jaar, waarvan er 40 in het hoogseizoen vallen. Terwijl er jaarlijks zo’n 29 000 huwelijken in Vlaanderen & Brussel zijn. Het spreekt dan ook voor zich dat jullie best niet te lang wachten met het vastleggen van jullie (zorgvuldig) uitgekozen huwelijksfotograaf.

Neem gerust contact op voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek

Go!