Zo krijg je de beste trouwfoto's

Iedereen wil de beste trouwfoto's. Dat begint bij de juiste huwelijksfotograaf, een professionele camera en uiteraard een fantastische foto. Maar daar stopt het niet. Gemiddeld besteedt een huwelijksfotograaf zo'n 1,5 dag aan het afwerken van jullie huwelijksreportage. Die tijd is nodig om de trouwfoto's uit te selecteren en grondig te bewerken. Enkel zo krijg je de beste trouwfoto's. Vergelijk het met een goede song. Een goede song blijft een goede song, ook al is die in een garage opgenomen. Maar het wordt pas echt iets als je ermee naar een studio wandelt. Post-productie, of nabewerking heet zoiets.

01 Before

WAT IS NABEWERKING?

Nabewerking is nogal een rekbaar begrip: je kan de foto's allemaal tegelijk door één filter sleuren (Lightroom), wat je geen 5 minuten tijd kost. Of je kan foto per foto bewerken in Photoshop. Dat laatste is behoorlijk tijdrovend, maar dan zijn de foto's wel stuk voor stuk optimaal bewerkt. Het is een beetje zoals jullie huis laten kuisen. Wordt jullie huis van kop tot teen proper gemaakt? Of komen ze enkel even vluchtig langs met de stofzuiger? Persoonlijk wil ik altijd alles uit de foto halen dat erin zit. Daarom bewerk ik ze stuk per stuk met Photoshop.

02 De Beste Trouwfoto

MAGAZINE NIVEAU

Photoshop dient niet om de fouten van een fotograaf te corrigeren/camoufleren. Het progamma is gemaakt om jullie trouwfoto's te perfectioneren. Als huwelijksfotograaf is mijn ultiem doel om jullie trouwfoto's op hetzelfde niveau te krijgen als dat van magazines of high-end fotoshoots. Zelfs de zon kan ik toevoegen. Alles is goed om jullie te laten stralen!

03 Before

BEFORE / AFTER

Als het goed gedaan is, zie je het niet. Maar als het slecht of overdreven gedaan is, ziet iedereen het onmiddellijk. Net zoals make-up, is nabewerking van foto's een ondankbare job. Als ik op een huwelijksfeest op mijn laptop een overzicht laat zien van de onbewerkte beelden, krijg ik vaak de vraag: "Wat moet je hier nu nog aan bewerken?" Veel. Het is zoals een nieuw huis. Al woon je in de beste villa, het wordt pas een thuis, als het geverfd, mooi verlicht en ingericht is.

04 De Beste Trouwfoto

GEEN 'STANDAARD' FILTER

Elk koppel is uniek. Elk huwelijk dus ook. Ik zoek bij elk koppel opnieuw naar een 'look & feel' die bij hun past. Daarin probeer ik me te onderscheiden van fotografen die steeds dezelfde 'standaard' filter op al hun foto's toepassen. Waarom zou je ook altijd hetzelfde doen? Daar wordt toch niemand beter van.