5 Tips voor spontane trouwfoto's

Iedereen wil spontane trouwfoto's. En terecht, niets is erger dan trouwfoto's met geforceerde mensen op. Eigenlijk zeggen die beelden enkel: ”Dit moest ik doen van de huwelijksfotograaf, maar ik voel me hier uiterst ongemakkelijk bij.” Een foto kan alleen maar geslaagd zijn als jullie je er zelf goed bij voelen. Hier volgen 5 tips van een professionele huwelijksfotograaf.

TIP 1:

DE ONZICHTBARE FOTOGRAAF

Uiteraard willen jullie een huwelijksfotograaf die mooie beelden maakt terwijl jullie het niet merken. Een discrete, haast onzichtbare trouwfotograaf. Dat levert onverwachte en spontane trouwfoto's op. Trouwfoto's waarvan jullie niet eens wisten dat ze gemaakt werden. Zo zijn jullie aangenaam verrast en hebben jullie nog wat extra beelden om van te genieten na het huwelijksfeest.

Benieuwd naar meer spontane trouwfoto's?

TIP 2:

FOTOGRAAF NEEMT INITIATIEF

Maar alleen wachten op die enkele mooie beelden/momenten is niet voldoende. Dan kom je als huwelijksfotograaf met een magere vangst thuis. Een goede trouwfotograaf moet ook wat initiatief nemen zodat hij of zij zeker is van een sterke trouwreportage. Als je nooit ingrijpt zijn de beelden zelden af. Denk maar aan het licht, of de achtergrond die niet altijd helemaal meezit. Of zoals op deze foto: een goed verhaal.

Benieuwd naar de volledige reportage van Kimberley & Xavier?

TIP 3:

DE JUISTE BALANS

Daarom is een goede balans vinden tussen voldoende initiatief nemen en toch onopvallend aanwezig zijn zeer cruciaal. Zo lijken al de foto's in mijn portfolio spontaan, maar is zeker de helft ervan geregisseerd. Waarom? Omdat ik graag heb dat er iets gebeurd op de foto en dat de foto clean en strak is. Maar ik moet het wel geloven. Voor mij persoonlijk is dat de enige regel: het moet wel werken.

Benieuwd naar andere koppels hun trouwreportage?

TIP 4:

NEEM EEN ERVAREN PROFESSIONAL

Een ervaren professional maakt straffere beelden in no time dan gelijk welke amateur of bijberoeper. Vergelijk het met een kok: iemand die dagelijks uren kookt werkt nu eenmaal accurater en sneller dan een hobbykok. Waarschijnlijk zijn er amateurs met misschien wel meer talent. Maar wie zal het meest ontwikkeld zijn? De muzikant die slechts 1 keer per week oefent? Of de muzikant die 8u per dag speelt? Talent is een goed begin, maar dan moet je het ook nog ontwikkelen. Zo is dat met elk beroep. Ook met dat van de huwelijksfotograaf.

Benieuwd naar de fotograaf?

TIP 5:

JE GOED VOELEN

Maar het allerbelangrijkste is dat jullie een goede klik hebben met de huwelijksfotograaf. Persoonlijk vind ik dat eerder de taak van de fotograaf. Ik moet ervoor zorgen dat jullie op jullie gemak zijn. Voor mij als professional is het business as usual, maar voor de meesten van jullie niet. Bovendien sta ik achter de camera, maar jullie ervoor. Als ik mode of magazine shoots doe, worden de modellen door de entourage altijd zeer goed gezorgd. Want hoe beter zij zich voelen, hoe straffer de foto's. Maar vergeet vooral dit niet: foto's maken moet altijd dikke fun blijven. Het is tenslotte jullie grote dag.

Benieuwd naar hoe anderen zich voelden?